akasse

Viden om sundhed er ikke nødvendigvis skyld i ændringer

Mange danskere er begyndt at gå meget op i deres kost, og meget mere end man gjorde før i tiden. Derudover er de retter og produkter folk spiser også blevet mere varierede, da folk får flere informationer om kost, og dermed også prøver en masse nye produkter, der ikke er en del af den danske madkultur.

For ikke så mange år tilbage spiste de fleste danskere stort set det samme mad. Her fik man typisk et stykke kød med kartofler og sovs til enten frokost eller aftensmad, og det andet måltid ville bestå af rugbrød til enten frokost eller aftensmad.

I dag er globaliseringen dog skyld i, at det er blevet langt nemmere at dele informationer rundt omkring i verden. Derudover er der flere og flere, der rejser mere og mere, og tager retter med hjem fra lande de har besøgt. Mange danskere har for eksempel været i Thailand og har forelsket sig i retter fra det varme land med helt andre smage, end vi  er vandt til at bruge i Danmark.

Derved er den danske madkultur blevet mere varieret. Derudover er der også flere og flere, der er blevet mere bevidste om deres sundhed. Forskningen er boomet de seneste år inden for kost, da alle er interesseret i at få vide, hvilke produkter, der er kræftfremkaldende, og hvad der feder. 

Mange er derved gået væk fra en kost, der primært er baseret på kulhydrater til at indtage flere fibre og proteiner og skære ned på det animalske fedt. Derudover er vi også blevet bevidste om vores indtag af kød og dets påvirkning af klimaet, og dermed er der også kommet et etisk element ind over hele kostdebatten.

Mange steder i Danmark er der dog ikke meget, der har ændret sig, når man kigger på de faktiske ændringer af menneskers kost. Sundheden i befolkningen er nemlig på vej ned, da mange lider af livsstilsygdomme. Et eksempel er et område som rygning, hvor man havde forventet tallet ville være dalende efter reguleringer på området, men i stedet er tallet stigende især hos de unge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.